NOGAY TÜRKLERİ BÜLTENİ
ANASAYFA DERNEĞİMİZ AVULLAR RESİMLER ANKETLER Z. DEFTERİ NOGAYTÜRKLERİ BÜLTENİ YARDIMLAŞMA_FONU
deneme deneme deneme

NOGAYSAAT

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Hamur Aşları

Hamur Aşları

Tarih 02 Eylül 2009, 12:40 Editör Nogayhaber

Hamur Aşları

Yemek Tarifleri : Kader TANATAR

KIYGAŞA
 
Mayalı hamur hazırlanır. İçine çörek otu atılır. Şöyün kazan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır. Kızartılır. O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur. Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır.
Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır. Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır. Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler. Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir.
Ölüm : Bu olayın yaşandığı evde kıygaşa denen bir mayalı hamur pişirilir.
 
KATLAMA
 
Yumuşakça tutulan hamur yufka halinde açılır. Üzeri yağlanır. Üç kat yufka, bu şekilde üst üste dizilir. Sonra bunlar rulo yapılır. Rulo hamur iki parmak genişliğinde kesilir. Kesilen parçalar alt ve üst dik olacak biçimde iken oklava ile 8-10 cm. çapında açılır. Yağda kızartılır. Sıcakken üzerine toz şeker serpilir. Toz şeker hem hamurun katmerleri arasına sıkışır, hem de sıcağın etkisiyle hamura yapışır. Böylelikle güzel bir tat oluşur.
 
KÖBETE
 
1.5 kg. un, su, bir çorba kaşığı tuz, yarım kilo kıyma, bir tatlı kaşığı karabiber yağ.
İç Hazırlanışı : Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır. Yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Sonra 25 gr. Karabiber katılarak karıştırılır. Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır. Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır. Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır. Yalnız pazılar açılırken, nişas-talı un kullanılır. Kuruyan yufkalar, kat yağlanarak tepsiye dizilir. Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır. Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir. Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir.
Bebek doğduğunda cıyın adı verilen bir kutlama yapılır. Bütün akrabalar bir araya gelir, yer içerler. Bu kutlamaların değişmez yiyeceği köbetedir. Yanında hoşaf verilir. Bunun gibi kavurma börek de yapılır.
 
KIYIK
 
Kızartılarak yapılan bir hamur işidir. Un, yoğurt, yumurta, karbonat, tuz ile oldukça yumuşak bir hamur yapılır. Dışı bolca unlanarak yarım cm. inceliğinde açılır. Baklava şeklinde kesilir. Kızgın yağda kızartılır. Kabarmış hamurlar yoğurt ya da reçelle servis yapılır.
 
SARIBURMA
 
250 gr. Kıyma, orta büyüklükte üç patates, tuz, karabiber, 1 kg. un, su, 1 su bardağı yağ. Patatesler haşlanır. Rendelendikten sonra kavrulmuş olan kıyma ile karıştırılır. Tuz ve karabiber konulur.
Un, tuz ve su karıştırılıp hamur yapılır. Orta büyüklükte parçalara ayrılır. Yufka haline getirildikten sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra alınan yufkalar yağlanır. İkinci katta iç konulur ve biraz yağlanır. Bu iki katlı yufka rulo halinde sarılır. Diğer yufkalar da tepsinin büyüklüğüne göre aynı şekilde sarılır. Tepsinin ortasından başlanarak daire şeklinde sarılır. Üzerine yoğurt sürülerek fırına verilir.
 
KIRMA (SARAYLI)
 
250 gr. beyaz peynir, 125 gr. Yoğurt, bir fincan süt kaymağı, 1 kg. un, su, tuz, yarım su bardağı yağ.
Un, su ve tuz karıştırılıp hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yufka halinde açılır. Her yufka içine ufalanmış peynir konulup biraz yağlanır. Bu yufkalar büzülür, tepsiye sıralanır. Üzerine kaymaklı yoğurt sürülür. Fırına verilir.
 
ŞIR BÖREK (ÇİĞ BÖREK)
 
Genelde herkes tarafından bilinen bir hamur işimiz. Halk arasında bilinen ismi çiğ börektir. Fakat asıl adı ŞIR BÖREK Hamur işinin pişirilme esnasında çıkardığı sesten dolayı şır börek ismini almıştır.
Un-tuz-su... Bu malzemeler karıştırılıp bir hamur elde edilir. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve tabak büyüklüğünde açılır. Öte yandan iç malzemesi olarak kıyma soğan tuz karabiber karıştırılarak bir iç malzeme oluşturulur. Açılan hamurların yarısına kadar konulup yarım ay şeklinde rulet yada tabağın kenarı yardımıyla ağızları kapatılır ve ısınmış olan yağa atılarak arkalı önlü kızartılır.
Eskişehir'in ünlü şeyleri arasında LÜLE TAŞI' ndan sonra 2. sırayıda ÇİĞ BÖREK (ŞIR BÖREK) almaktadır.
 
KALAKAY
 
Tepsi böreklerinden bir hamur işidir. su_un_yoğurt_tuz ve kabartma tozu genelde tüm hamur çeşitlerinde olduğu gibi yoğrulur. Hamur tepsiye alınarak üzeri bıçak yardımıyla süslenir. Bıçağı çok derine batırmadan üzeri çizilir. yumurta sarısı sürülür ve pişirilir. En çok hıdırellez zamanı yapılan bir hamur işi diğer günlerde yapılır tabiii... ama kalakay denince aklıma hıdırellez geldi.
 
KAŞIK BÖREK ÇORBASI
 
Mantı şeklinde yapılır. katlanış tarzı kare şeklindeki hamurlar önce üçgen şeklinde katlanıp sonra iki ucu birleştirilir.
Sulu olarak pişirilir. servis yapılırken arzuya göre sarımsaklı yoğurt konur.
Bu çorba çeşidi gelenaksel olarak cenazelerizin 40. günü gelen misafirlerimize mevlüt sonrası ikram edilir.
 
ÜYKEN BÖREK (KAZAN BÖREK)
 
Su_un_yumurta_tuz ve suyun karışımından bir hamur meydana getirilir. Hamur açılır ve yuvarlak bir küçük kalıpla kesilir. mesela çaybardağı gibi. kesilen hamurlara kıyma konarak yarım ay şeklinde katlanır ve sıcak suya atılıp pişirilir. suyu süzüldükten sonra yağlanarak servis yapılır.
 
KAVURMA BÖREK
 
Köbetenin hamuru ve iç malzemesi kullanılır. Yalnızca biçimi değişir. Birer kişilik yarım daire şeklinde hazırlanır. Bebek doğumlarına, düğün evine, yeni ev yapanlara kutlamaya giderken götürülen bir börektir.

Bu haber 1293 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Nogay Mutfağı

Taba Borek

Taba Borek Taba Borek

Şorbalar

Şorbalar Şorbalar

KÖŞE YAZILARI

Nogay Halkım Tileymen.08 Mayıs 2014


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi